In de spotlight: Brouwerij Eanske

Brouwerij Eanske

“Niet gieten, maar genieten” is het motto van Oscar Moerman van Brouwerij Eanske. En daar sluiten wij ons geheel bij aan. De tijd van het naar binnen kieperen van een kratje pils is voorbij (het herstel duurt naarmate de leeftijd vordert ook steeds langer). De tijd voor het genieten van smaakvolle bieren is aangebroken. Aangespoord door zijn broer brouwt Oscar al sinds 1998 zijn eigen bieren.

Landing_07_02

Het eerste biertje was een licht zurig biertje, maar de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat dit niet helemaal de bedoeling was. Het koelen ging niet helemaal zoals het hoorde. In een koud bad je vat een nacht laten staan is nu niet echt de manier om je bier snel te koelen. En ongeduldig als hij toen was keek hij ook te vaak in het vat, wat waarschijnlijk een infectie tot gevolg had. Gevolg een licht zurig bier.

Zijn 2e bier, de Brulkikker, was al een succes. Een zeer goed drinkbare tripel van ongeveer 8,5-9%. Op dit moment brouwt Brouwerij Eanske 4 standaardbieren, waarvan het Ei van Kolumbus de laatste is, een 70 minuten Eanske Red Ale. Er is al een 5e, de Bombazijn, een amber in 75cl flessen, maar deze behoort (nog) niet tot het standaard pakket.

De Twentse Lambiek, de eerste commerciële Nederlandse lambiek, zit in het vat. De vaten staan opgeslagen in de kelder van onze vrienden van slijterij Berendsen. De planning is om in oktober een proefsessie te houden, om te kijken of ze al goed genoeg zijn of nog even tijd nodig hebben. Geduld is ook hier een schone zaak. En wie weet komen de eerste Nederlandse lambieken dan in december 2015 of januari 2016 op de markt.