Eigen brouwsels

In december stond het zelf brouwen door de drukke werkzaamheden op een laag pitje. Dit gaan we in januari weer inhalen en inmiddels zitten de eerste twee brouwdagen er alweer op. In oktober en november zijn we druk geweest met brouwen en hebben we meerdere batches het licht laten zien. Niet teveel licht uiteraard, want dat is slecht voor het bier. O.a. hebben we toen een stevig en kruidig winterbier gebrouwen, de Jacobijn. Het winterbier moest een verwijzing zijn naar de achtergrond van de mensen die achter Stanislaus Brewskovitch zitten. Het toeval wil dat we allemaal op het Jacobus College in Enschede hebben gezeten. Een mooie katholieke school waar we nog met plezier aan terug denken. Toch?! Met het katholicisme hebben we niet meer zoveel, maar toch dachten we dat dit een mooi zwaar, monnikachtig donker bier moest worden, iets in de richting van een kruising tussen een dubbel en een abdijbier, met behoorlijk wat kruiden er in. Bij het bottelen deed de smaak en geur ons een beetje denken aan een mix tussen een kruidenbitter en een mooi, stevig, licht zoet bier. Smaakvol dus.

Vervolgens was het de beurt aan een sterke jerk. Een zware, behoorlijk bittere black IPA. De achterliggende gedachte bij dit bier was een bier te maken ter ere van de All Blacks, het rugby team van Nieuw Zeeland dat eind vorig jaar wereldkampioen is geworden. Tijdens een backpackreis door Nieuw Zeeland zijn we voor altijd fan geworden van de All Blacks. En dan vooral van de intimiderende Haka vooraf aan elke interlandwedstrijd. Dit bier moest dus ook een intimiderende zwarte IPA worden van ongeveer 8,0% met 3 Nieuw Zeelandse hopsoorten. Een sterke, bittere jerk dus. Hij mag nog een stuk bitterder worden, maar was al wel erg smaakvol.

transmedia

Gadegeslagen door studenten van Kunst en Techniek van het Saxion die voor StanislausBrewskovitch met een opdracht bezig zijn hebben we afgelopen week de 2e batch van de hoppige weizen gebrouwen. En hoppig wordt die! Nog enkele weken geduld en dan kan ook deze geproefd worden. De 3e versie van het hete blondje zit inmiddels in het vergistingsvat, dus daar moeten we nog even geduld mee hebben.

Wie weet gaan we in de toekomst enkele van deze bieren op de markt brengen ;-)